Roskapoliisista, päivää

Vantaan Energian roskapoliisit opastavat väkeä lajitteluun ja kertovat kierrätyksestä iloisella otteella. Helsinkiläinen roskapoliisi Sonja Iltanen muistuttaa, että roskia ei oikeastaan edes ole.

Roskapoliisista, päivää

Vantaan Energian roskapoliisit kiertävät eri puolilla Uuttamaata kertomassa roskattomuuden ilosanomaa. Vantaalla heitä on ollut jo reilun vuoden verran, ja toiminta on laajentunut lähikaupunkeihinkin.

Roskapoliisitoiminnan taustalla on Vantaan Energian tavoite tehdä Vantaasta Suomen roskattomin kaupunki. Vantaa on haastanut muutkin Uudenmaan kunnat Roskaton kaupunki -talkoisiin.

Sonja Iltanen aloitti roskapoliisina tämän vuoden tammikuussa kahden muun helsinkiläisen tavoin.

– Tähän mennessä olen kohdannut jo yli 1 400 henkilöä roskapoliisin tehtävissäni, hän laskee.

– Tarkoituksena on tarjota asiaa lajittelusta helposti lähestyttävällä tavalla ja iloisesti, Iltanen kiteyttää roskapoliisien tehtävänkuvan.

Kutsu roskapoliisi paikalle

Iltanen saapuu muiden roskapoliisien tapaan sinne, mihin hänet kulloinkin kutsutaan. Käynti on tilaajalle maksuton.
Välillä roskapoliisi vierailee esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa ja toisinaan hän jalkautuu erilaisiin tapahtumiin, kuten vaikka kirpputoreille, kevätriehoihin ja Siivouspäivän tapahtumiin.

Roskapoliisin voi tilata tilaisuuksiin netissä osoitteessa vantaanenergia.fi/roskattominkaupunki, minkä jälkeen roskapoliisi ottaa yhteyttä tilanneeseen tahoon taustatietojen keräämistä varten.

– Jokainen esitys räätälöidään kuulijakunnan mukaan, Iltanen tarkentaa.

Vaikka hän muokkaa esityksensä tapaa ja asiasisältöä vastaanottajille sopivaksi, vakiovarusteisiin kuuluu aina kasa roskia.

– Vien tapahtumiin ja esityksiin mukanani pussillisen ihan tavallista kotitalousroskaa. Näin saan konkretisoitua sen, millaista jätettä kodeissa syntyy ja miten ne lajitellaan.

Vaikka pakkausjätteiden lajitteluohjeet ovat nykyään valtakunnalliset, muut lajitteluohjeet voivat vaihdella
sen mukaan, miten milläkin paikkakunnalla jätteitä käsitellään. Roskapoliisit kertovat lajittelusta aina paikallisten ohjeiden mukaisesti.

Roskapoliisi neuvoo lajittelua

Sonja Iltasen näkemyksen mukaan biojäte, kartonki ja keräyspaperi osataan jo lajitella hyvin. Näistäkin keskustellaan innokkaasti, mutta jo nyanssien tasolla:

– Monille on yllätys, että kartonkisen mehu- tai maitotölkin muovikorkkia ei tarvitse erotella muusta pakkauksesta ennen lajittelua.

Useimmiten keskustelun edetessä roskapoliisi neuvoo tavalliseen arkeen sopivia tapoja lajitella.

– Kerron käytännön niksejä kotioloihin, kuten vaikka sen, että tilan säästämiseksi lasit ja metallit voi laittaa samaan astiaan kotona mutta jaotella ne lajittelupisteessä omiin paikkoihinsa.

Lapset ovat kiitollinen kuulijakunta, sillä he ovat innokkaita oppimaan ja välittävät hanakasti tietoa vanhemmilleen.

– Päiväkodissa vierailtuani saatan nähdä samat lapset vanhempiensa kanssa jossakin tapahtumassa, kuten kirpputorilla. Monesti vanhemmat tulevatkin kertomaan, miten kovasti lajittelusta on kotona puhuttu päiväkotikäyntini jälkeen.

Roska on raaka-ainetta

Yksi roskapoliisin työn antoisimmista hetkistä on se, kun kuulijalle syntyy oivallus:

– Monilla syttyy lamppu päänsä päälle, kun kerron, että meillä ei oikeastaan ole roskia lainkaan, sillä ne muuttuvat lajittelun hetkellä uusien tuotteiden tai lämmitysenergian raaka-aineeksi, Iltanen hymyilee.

Uutta tietoa Iltasen mukaan useille on sekin, että Vantaan Energia tuottaa sekajätteestä sähköä ja kaukolämpöä.

– Itä-Vantaalla sijaitsevassa jätevoimalassa poltetaan vuodessa peräti 365 000 tonnia sekajätettä – siis sitä, mitä ei ole voitu kierrättää. Tällä määrällä syntyy puolet koko Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Tällaisen uuden tiedon äärellä keskustelu kierrätyksestä ja lajittelusta saa uutta pontta. Esimerkiksi muovipakkausten keräys puhuttaa nyt monia.

– Neuvon lähimmän keräyspisteen ja kerron, että kerätystä muovista valmistetaan tällä hetkellä esimerkiksi kukkaruukkuja, muovikasseja, kastelukannuja ja jopa terassilautaa.

Mahdollisia käyttökohteita on siis monia, vaikka itse keräysastioihin saa taloustavaroiden sijaan laittaa vain pakkausmuovia. Iltanen uskoo, että kierrätysmuovista valmistettavien tuotteiden kehitys harppoo vauhdilla eteenpäin.

– Tulossa on varmasti lisää tuotteita, joiden pääraaka-aineena on kierrätysmuovi. Tarvitaan vain lisää lajiteltua muovia

Haaste kiertämään

Roskapoliisien tehtävänä on viedä Roskaton kaupunki -haastetta eteenpäin, ja siksi he kuljettavat mukanaan lupauskylttejä eri tapahtumissa ja kohtaamisissa. Kyltin kanssa voi ottaa kuvan, jonka voi ladata sosiaaliseen mediaan tunnisteella #roskattominkaupunki.

Lue lisää roskattomasta kaupungista täältä!

29.5.2017

Teksti Susanna Haanpää
Kuvitus Pia Holm