Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka kehittää tuoretta monimateriaalituottajayhteisöä tuottajien etu edellä

Mika Surakka on yrittäjähenkinen johtaja, joka näkee kahden pakkaustuottajayhteisön kilpailutilanteen tuottajien etuna. Kansainvälisellä urallaan karaistunut Surakka johtaa SUM:ia tuottajalähtöisesti ja korostaa kehitystyön merkitystä liiketoiminnalle.

Teksti Veera Niemelä

Kuva Jirina Alanko

”Kunpa työyhteisöstä saisi rakennettua sellaisen, kuin paras urheilujoukkue, jossa olen ollut”, toteaa amerikkalaisen jalkapallon parissa toiminut Mika Surakka. Sellaiseksi Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja onkin rakentanut muutoksen keskellä olevaa tuottajayhteisöä – joukkuelähtöiseksi yksilölähtöisen sijaan.

Pitkän uran kiertotalouden ja tuottajavastuun parissa tehnyt Surakka on toiminut Suomen Uusiomuovin (SUM) toimitusjohtajana nyt kaksi vuotta, kesäkuusta 2021 lähtien. Urallaan hän on työskennellyt muun muassa jätekierrätyksen parissa Waste Managementillä (WM) ennen kuin perusti kierrätysmuovia käsittelevän Muovix Oy:n. Yrittäjävuosien jälkeen tie vei Puolaan Wipak Oy:n tehdasta perustamaan. Yrittäjyys vei mennessään Puolassakin, kun Surakka perusti ulkomaalaista yritystoimintaa maassa edistävän konsultointiyhtiö Erutanin.

Kehitystyö intohimona

Diplomi-insinööriksi kouluttautunut Surakka on työskennellyt uransa alkuajoista 1990-luvulta lähtien pakkauskierrätyksen parissa. Hän on ollut mukana pakkauskierrätysprosessien ja erityisesti muovinkierrätyksen kehityksessä. Surakan vuonna 2000 perustama Muovix Oy oli aikanaan ainut Suomessa toimiva sekalaisia muoveja hyödyntävä yritys. Muovin kierrätyksen alkaessa WM:llä hän oli mukana kehittämässä PET-pullojen kierrätystekniikkaa, kun muovipullot korvasivat lasiset.

Surakka oli Suomessa töissä Wipakilla, kun häntä pyydettiin yrityksen Puolan toimitusjohtajaksi tehtaanrakennusprojektia varten. Puolassa vierähtikin lopulta yhdeksän vuotta, sielläkin pakkauskierrätyksen parissa niin yrityksissä kuin yrittäjänä.

Aika Puolassa opetti kielen lisäksi paljon pakkauskierrätyksestä ja tuottajavastuusta muualla Euroopassa. Puolan tuottajavastuujärjestelmä on erilainen kuin Suomessa, Surakan mukaan ”sellainen sillisalaatti ja sekasotku”. Työ toisessa maassa sai huomaamaan myös kierrätyskäytäntöjen erot maiden välillä – Puolassa ei synny juurikaan pakkausjätettä einespakkauksista, mutta muovisista vesipulloista sitäkin enemmän, toisin kuin Suomessa.

Tuottajavastuun muutokset toivat Suomeen

Kesällä 2021 uusi jätelaki oli tulossa voimaan ja mullistamassa Suomen tuottajavastuujärjestelmää. Puolan vuosien jälkeen paluu Suomeen tuli yllättäen, kun Surakalle tarjottiin paikkaa Suomen Uusiomuovin toimitusjohtajana.

Organisaatio oli muutoksessa: pakkausmateriaalikohtaiset tuottajayhteisöt olivat tulossa tiensä päähän, ja jatkossa pakkaustuottajayhteisön oli tarjottava palvelut kaikille pakkausmateriaaleille. Ennen vain muovipakkauksien tuottajayhteisönä toimineen SUM:n täytyi löytää uusi suunta. Surakka otti haasteen vastaan mielellään.

”Kaikki yritykset, joissa olen ollut toimitusjohtajana, ovat olleet jonkin näköisessä muutostilanteessa. Pidänkin itseäni muutosjohtajana”, tiivistää Surakka osaamistaan.

Lopulta muodostui kaksi kilpailevaa pakkaustuottajayhteisöä, Suomen Uusiomuovi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy (SPT).

Mika Surakka

Muovista suurimmat säästöt tuottajalle

Surakka näkee, että SUM:n erityisosaaminen muovin parissa on vahvuus siirryttäessä monimateriaalituottajayhteisöksi.
”Kaksi kolmasosaa pakkausjätemaksuista tulee muovista, yksi kolmasosa lopuista pakkausmateriaaleista. Muovin suhteen voi siis tehdä pakkaustuottajalle parhaiten kustannussäästöjä.”, Surakka kertoo.

Muovissa materiaalina häntä kiehtoo se, että sen kierrättäminen on haastavampaa kuin esimerkiksi paperin, kartongin ja metallin, sillä muovilaatuja on paljon ja kierrätystavat ovat verrattain uusia. Muovin kierrätysaste on tästä syystä muihin pakkausmateriaaleihin verrattuna alhaisin, ja Surakkaa motivoi sen nostaminen.

SUM kehittää jatkuvasti uusia tapoja kasvattaa muovin kierrätysastetta. Se tarkoittaa esimerkiksi kierrätysmenetelmien etsimistä sellaisille muovilajeille, joita ei vielä kierrätetä. Surakka haluaa viedä kierrätysasteen kasvattamista läpi mahdollisimman kustannustehokkaasti.

”Olen aina halunnut tehdä kierrätysliiketoimintaa, en kierrätystoimintaa. Ideaalitilannehan on, että saamme kierrätysastetta kasvatettua niin, ettei se lisää kustannuksia”, hän toteaa, mutta myöntää ettei se aina ole mahdollista.

”Kilpailutilanteesta hyötyvät tuottajat”

Surakka myöntää, että SUM:n historia muovin tuottajayhteisönä voi olla haaste monimateriaalituottajayhteisöksi profiloitumisessa. Organisaatiossa ei kuitenkaan olla jääty tuleen makaamaan, vaan muutokseen sopeudutaan aktiivisesti. SUM on panostanut henkilöstössään esimerkiksi kartonkialan asiantuntijuuteen, ja Surakka itse on kokenut pakkausalan tekijä monen pakkausmateriaalin suhteen. Lähikuukausina SUM:lla on edessään myös nimenmuutos, joka ennestään selkeyttää tuottajayhteisön roolia.

SUM tahtoo kilpailuvalttina panostaa kotimaiseen pakkausjätteen käsittelyyn, ja on tehnyt Fortumin kanssa sopimuksen uudesta muovipakkausten lajittelulaitoksen perustamisesta Suomeen.

”Omavaraisuus on tärkeää myös kiertotaloudessa, ja kotimaisella käsittelyllä pystytään turvaamaan kierrätysraaka-aine suomalaiselle teollisuudelle”, Surakka perustelee.

Näin pakkausjätekierrätyksen edut jäävät Suomeen, eikä uusioraaka-aine valu ulkomaisiin tehtaisiin. Omavaraisempi pakkausjätteen käsittely on myös kustannustehokasta ja eduksi epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa.
Kilpailutilanteen SPT:n kanssa Surakka kokee positiiviseksi asiaksi:

”Moni tuottaja on kiitellyt kilpailutilannetta, sillä sen ansiosta heidän kustannuksensa tulevat alenemaan. Monopolitilanteessa kehitys taas selkeästi hidastuu”, Surakka kommentoi.

Ringin kanssa SUM:n yhteistyö säilyy entisellään. Surakka näkee toimivana sen, että Rinki tuottaa palveluita sekä SUM:lle että SPT:lle. Hän korostaa, että uudessa tilanteessa roolit täytyy pitää selkeinä, jottei syntyisi päällekkäisiä prosesseja.

Työntäyteisiä vuosia

Kulunut vuosi SUM:n statuksenmuutosta läpi viedessä on ollut Surakalle hektinen. Hän pyrkii silti irrottautumaan työstä esimerkiksi laskettelemalla ja enduromoottoripyöräilyn parissa. Tarkkaavaisuutta vaativien lajien parissa työasiat jäävät taka-alalle.
”Kun on aktiivinen vapaa-ajalla, on usein aktiivinen myös työajalla”, Surakka toteaa vaiherikkaasta urastaan.

Kuka: Mika Surakka

Koulutus: Diplomi-insinööri
Ura: 1990-luvulla Waste Managementillä (WM) jätteenkierrätyksen parissa. Perusti vuonna 2000 kierrätysmuovia käsittelevän Muovix Oy:n. 2010-luvulla työskenteli Wipak Oy:lla Suomessa ja Puolassa pakkauskierrätyksen parissa. Perusti Puolassa yritystoimintaa edistävän konsultointiyhtiö Erutanin. Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja kesäkuusta 2021 lähtien.
Harrastukset: Enduro, laskettelu, hiihto, mökkeily, pokeri.

Suomen Uusiomuovi Oy

SUM on pakkaustuottajayhteisö, joka vastaa asiakkaidensa tuottajavastuun toteutumisesta. Pirkanmaan ELY-keskus hyväksyi SUM:n tuottajarekisteriin 5.5.2023, jolloin muovipakkausten tuottajayhteisönä tunnettu SUM otti vastuulleen myös kartonki-, lasi- ja metallipakkaukset.