Lääkealan säännöt ulottuvat pakkauksiin

Lääkealan tiukat säännöt ulottuvat myös pakkauksiin. Hyvä lääkepakkaus on turvallinen, tarkoituksenmukainen ja informatiivinen. Sen avulla erottaudutaan myös kilpailijoista – mutta hillitysti.

Annostelukone laskee kymmenen para­setamoli-tablettia kuppeihin. Tämän jälkeen pakkauksen PVC-muovista muotoiltuun yläosaan liitetään tuotetiedoilla varustettu alumiinipohja. Linjan lopussa kaksi kymmenen tabletin blisteriä eli läpipainopakkausta laitetaan käyttöohjeen kanssa pahvikoteloon.

Orionin Salon tehtaan pakkauslin­jalla numero kahdeksan on valmistunut jälleen yksi kuluttajapakkaus, apua ­kivun ja säryn hoitoon. Iltapäivän vuoron aikana niitä ehtii syntyä tuhansia.

Kaikki on pitkälle automatisoitua ja ­äärimmäisen tarkkaan kontrolloitua. Olemme kulkeneet henkilösulun läpi, sonnustautuneet valkoisiin suojapukuihin sekä jalka-, hius- ja partasuojuksiin. Korut on riisuttu ja naiset ovat pesseet pois meikkinsä.

Vierailla ei ole asiaa astetta tiukemman puhtaus­tason vyöhykkeelle, jossa hengityssuojaimia käyttävät työntekijät tekevät parhaillaan tuotekontrolleja
verenohennuslääkkeille.

Pakkausmateriaali tuotteen mukaan

Orionin ympäristö-, terveys- ja turvallisuusasiantuntija Sirpa Pelttari kertoo, että lääkkeiden primääripakkauksissa, eli pakkauksissa, jotka ovat suorassa kontakteissa lääkeaineen kanssa, korostuu materiaalien turvallisuus.

– Pakkauksen on suojattava tuotetta, eikä siitä saa esimerkiksi siirtyä mitään ainetta lääkkeeseen. Sen on oltava myös hyvin tiivis, jotta lääkeainetta ei pääse haihtumaan.

Käytössä onkin lukuisia erilaisia ­materiaaleja pakattavan tuotteen vaatimusten mukaan. Tabletit, kapselit, sumutteet ja inhalaatiotuotteet saavat turvakseen muovia. Voiteiden ja geelien pakkauksissa saatetaan käyttää muovin lisäksi myös metallia. Lääkenesteet ­pakataan muoviin tai lasiin ja injektiotuotteet yleensä lasiin.

Toimintaa ohjaavat lääkealan säädökset. Orion myös auditoi tarkkaan kaikki materiaalintoimittajansa. Osa käytettävästä muovista tulee sen omasta pienestä muovitehtaasta.

– Primääripakkaukset pakataan sekundääripakkauksiin, eli tyypillisimmin pahviin ja kartonkiin. Nämä päätyvät sitten eteenpäin aaltopahviin tai kelmuihin pakattuina.

Parasetamoli-tabletit ovat tulleet ­Espoon lääketehtaalta suurissa muovipusseissa metallitynnyreiden sisällä.

– Salossa ei valmisteta lääkkeitä, vaan yksikkö on keskittynyt lääkkeiden pakkaamiseen, varastointiin ja logistiikkaan.

Lääkepakkaus ei saa olla houkutteleva

Sekundääripakkaus, kuten vaikkapa kartonkinen särkylääkepakkaus, on ­ulkonäöltään hillityn tyylikäs.

– Pakkaus ei saa olla ulkonäöltään liian houkutteleva. Se viestii siitä, että lääkkeitä myydään käyttötarpeeseen eikä karkkien tapaan popsittavaksi.

Pakkauksessa tilaa on riitettävä ­myös lääkeinformaatiolle, esimerkiksi vaikuttavalle lääkeaineelle, käyttö­tarkoitukselle, käyttöohjeille, säilytys­ohjeille ja valmistajan tiedoille. ­Yksi­tyiskohtaisemmat tiedot löytyvät vielä pakkauksen sisältä käyttöohje­lehtisestä. Samaan aikaan pakkauksen on erottauduttava muiden valmistajien pakkauksista.

– Orionilla pakkausten toistuvia ­elementtejä on ainakin logo. Käytämme usein pakkauksissa myös sinistä väriä.

Pakkaus kertoo aitoudesta

Pakkauksilla taistellaan myös lääkeväärennöksiä vastaan.

– Piraattituotteita vastaan voidaan käyttää esimerkiksi erilaisia koodeja ja sinettejä. Silppuamme myös tarkkaan painetun pakkausjätemateriaalimme, jotta sitä ei voi käyttää uudelleen.

Orion on paraikaa muuttamassa pakkaustensa ulkonäköä. Syynä eivät ole kuitenkaan väärennökset, vaan ­sekaannusten välttäminen.

– Saimme palautetta, että joidenkin eri tuotteidemme pakkaukset muistuttavat liikaa toisiaan. Muutamme näitä pakkauksia niin, että riski virheisiin pienenee.

Pakkaussuunnitteluun liittyy myös hieman toisenlaista tasapainoilua.

– Pakkausten on oltava sellaisia, että pikkulapsi ei saa niitä helposti auki. Samaan aikaan niiden avaamisen on oltava helppoa vanhuksille.

Tarkkana lääkepakkausten kierrättämisessä

Kuluttaja voi palauttaa tyhjät puhtaat kartonkiset ja muoviset lääkepakkaukset sekä apteekista ostetut lääkepak­kaukset, kuten yskänlääkepullot, muun pakkausmateriaalin tavoin. Pulloista irrotetaan korkit. Kotitalouksiin kertyneitä terveydenhuollon lasipakkauksia, kuten injektionestepulloja ja ampulleja, ei saa laittaa lasinkeräykseen. Tyhjinä ja puhtaina ne voi laittaa sekajätteeseen.

Käyttämättä jääneet lääkkeet samoin kuin pakkaukset, joissa on lääkejäämiä, pitää palauttaa niitä vastaanottaviin apteekkeihin. Sieltä ne kuljetetaan vaarallisina jätteinä Ekokemin voimalaan poltettaviksi.

– Missään nimessä lääkkeitä ei saa huuhtoa vessanpytystä alas, sillä tällöin lääkeaineita päätyy vesistöihin, luontoon ja ravintoketjuun. Se alkaa olla globaalisti jo suuri ongelma.

Blistereissä käytettävä PVC-muovi säilyttää hyvin tuotteen, mutta siihen liittyy muuten ongelmia. Blisterit voidaan hävittää sekajätteenä, mutta poltettaessa niistä syntyy pieniä määriä suolahappoa, joka on korroosiota aiheuttava kaasu.

– Ongelma on tiedostettu alalla. Orionilla seurataan kehitystä PVC:n korvaamisessa muilla vaihtoehdoilla.

Lääketeollisuudesta muutosten tekeminen ottaa kuitenkin aikansa. Uudet ratkaisut pitää tutkia tarkkaan ennen käyttöönottoa.

Orion aikoo tehostaa viestintäänsä lääkepakkausten oikeaoppisesta kierrätyksestä sekä käyttämättä jääneiden lääkkeiden hävityksestä.

– Tila lääkepakkauksissa on rajallinen, mutta suunnitelmissa on kertoa asiasta ainakin netissä, Sirpa Pelttari kertoo.

 

Pörssiyhtiö Orion Oyj…

on lääkealan suurin työnantaja Suomessa, se työllistää reilut 3000 henkeä. Yhtiöllä on ­tuotanto- ja tutkimustoimintaa Espoon pääkonttorin lisäksi Kuopiossa, Oulussa, Hangossa, Salossa ja Turussa. Monet yhtiön ihmis- ja eläinlääkkeistä sekä diagnostiikka­tuotteista perustuvat sen omaan tutkimustyöhön.

 

Teksti Matti Välimäki kuva Jussi Vierimaa