Maalia purkista
ja pussista

Hyvä maalipakkaus on kuin sisältönsä: se kestää, suojaa ja näyttää hyvältä.

Remontti-Ässät ovat liikkeellä. Tuossa etenee maalipurkki, jonka sisältö ehkä tarjoaa apua, kun vanhaa olohuonetta pitäisi päivittää uuteen kuosiin. Ja tuossa toinen, josta saatetaan saada pian piristystä lastenhuoneen seiniin.

Seuraamme maalipurkkien täyttöä
­ja pakkaamista liukuhihnan äärellä Tik­kurilan Monicolor-tehtaalla Vantaalla. ­Linjan päässä pakkaajarobotit nostavat purkit lavalle, erottelevat eri kerrokset toisistaan aaltopahvilla ja kietaisevat lavan kiristemuoviin. Tehtaan välivaraston kautta lavan tie vie maalikauppaan tai rautakaupan maaliosastolle.

Tikkurilan ostopäällikkö, pakkausasioista vastaava Juha Pöllönen kertoo, että kaupassa maali sävytetään asiakkaan valitsemaan sävyyn.

– Sävytyskone leikkaa purkin kanteen pienen reiän ja lisää sen kautta maaliin väripigmenttejä sisältävän sävytyspastan. Kun reikä on suljettu tiiviillä muovitulpalla, pakkaus laitetaan vielä ravistuskoneeseen, jotta sävytyspasta ja maali sekoittuvat hyvin.

Muovisessa Remontti-Ässä-purkissa on hybridikansi, jossa on sekä metallia että muovia.

– Metalliin saa helposti leikattua siistin ja suljettavan reiän, Pöllönen huomauttaa.

Muovia pakataan monenlaisiin pakkauksiin

Tikkurila Oyj:n yritysvastuupäällikkö Päivi Kivilä kertoo, että Tikkurilan maaleja pakataan joko muovi- tai metallipurkkeihin.

– Pakkausvalinnoissa laatu, kestävyys ja toiminnallisuus pitää ottaa huomioon koko ketjussa: kuljetuksissa, sävyttämisessä ja asiakkaalla.

Metallipurkin etuihin kuuluu muun muassa hyvä käytettävyys sävytyksessä sekä kestävyys ja käsiteltävyys kuljetuksessa. Muovinen purkki on sen sijaan kevyempi kantaa ja helpompi avata.
Uusin uutuus pakkausrintamalla on muovipussi, johon on pakattu valmis­sävy – värisuunnittelijoiden valitsema Tikkurilan valkoinen.

– Muovipussi on kestävä ja helppokäyttöinen. Pussissa on molemmin puolin kahva, minkä avulla maalin saa kaadettua pussista suoraan telaus­kaukaloon. Muovipussi on kätevä myös siltä kannalta, että maalin loputtua ­pussin voi kääriä rullalle ja lajitella sen sekajätteeseen, Kivilä kertoo.

– Maksamme kierrätysmaksuja metallista, muovista sekä vielä puulavoista ja niiden pakkausmateriaaleista, aaltopahvista ja muovista, Pöllönen laskes­kelee.

Maalaaminen on ympäristöteko

Kivilä kertoo maalien olevan nykyään entistä turvallisempia ja ympäristö­ystävällisempiä. Tähän ovat vaikuttaneet ennen kaikkea vesiohenteisten maalien yleistyminen ja vuosikymmenten työ raaka-aineiden valinnassa ja maalikaavojen kehittämisessä.

– Alaa ohjaavat tiukat kansainväliset lait ja säädökset. Tämä näkyy myös pakkausmerkinnöissä. Olemme panostaneet selkeisiin etikettimerkintöihin ja tuotekuvauksiin pakkauksissa.

Tutkimme hieman tarkemmin Tikkurilan Joker -sisustusmaalin purkkia. Siinä on erilaisia ympäristö- ja sertifiointimerkkejä vaikuttava kokoelma, muun muassa Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki, Allergia- ja Astmaliiton myöntämä allergiatunnus, Sisäilma­yhdistyksen rakennusmateriaalien päästöluokitus eli parhaimman päästöluokan M1-merkki ja Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu.

Kivilä muistuttaa, että maalaaminen sinänsä on ympäristöteko.

– Kaunistamisen lisäksi maali suojaa pintoja esimerkiksi ennenaikaiselta vanhenemiselta, kulumiselta ja ruostumiselta. Maali pidentää oleellisesti rakennusten ja esineiden elinkaarta. Mitä pidempi käyttöikä, sitä vähemmän rakenteiden uusimisesta syntyvää ympäristökuormitusta, kustannuksia ja luonnonvarojen käyttöä.

Maalipakkausten kierrätyksessä omat niksinä

Maalipakkauksen kierrätysreitti riippuu pakkauksen materiaalista ja siitä, kuinka paljon siihen on jäänyt maalia.

– Jos metallipakkauksessa on vain vähän kuivunutta maalia, niin pakkauksen voi laittaa metallikeräykseen. Jos muovipakkauksessa on vain kuivaa maalia, niin sen oikea paikka on poltettavien roskien säiliö. Muovipakkauksen metallia sisältävä kansi pistetään metallikeräykseen.

Mikäli metalli- tai muovipurkissa on nestemäistä maalia, se pitää viedä vaarallisten aineiden keräyspisteeseen.

– Tyhjä ja puhdistettu muovinen maalipurkki voi toimia myös työkalupakkina, Pöllönen vinkkaa.

Maalipakkauksen kannen on auettava helposti

Maalipakkauksella on merkitystä myös brändin rakennuksessa.

– Olemme panostaneet pakkausten visuaalisuuteen ja värikkyyteen. Luonnollisesti myös Tikkurilan kruunulogo on pakkauksissa näkyvästi esillä, Kivilä kertoo.

Tikkurila haluaa auttaa asiakkaitaan onnistuneeseen lopputulokseen. ­Asiakkaita opastaa esimerkiksi Maalilinja – asiantuntijat ovat tavattavissa niin puhelimitse ja sähköpostitse kuin online chat -palvelun ja Facebookin ­välityksellä. Yhtiö on tehnyt myös ­omalle Youtube-kanavalleen ­ohjeet, miten erilaiset maalipurkit saa kätevästi auki.

Entäs sitten jos tulee ostaneeksi ­hiukan liikaa maalia? Sitä voisi käyttää myöhemmin uudelleen, mutta miten estää maalin jämähtäminen?

– Sulje kansi mahdollisimman ­tiiviisti. Voit sitten vaikka kääntää ­purkin ylösalaisin, niin se tiivistää ­pakkausta entisestään, Juha Pöllönen ohjeistaa.

Lisätietoja maalipurkkien ­kierrätyksestä ja muun muassa ­pesuvälineiden pesusta täältä

Tikkurila Oyj on vuonna 1862 perustettu suomalaisyritys, joka tarjoaa sekä kuluttajille että ammattilaisille ratkaisuja pintojen suojaamiseen ja kaunistamiseen. Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa maaleja, lakkoja ja efektituotteita sisätiloihin, puu-, kiviaines- ja metallipintojen maaleja ulkotiloihin sekä erilaisia maalaamiseen liittyviä palveluja. Tikkurilalla on toimintaa
14 maassa ja sen tuotteita on tarjolla yli
40 maassa. Konserni työllistää 3 100 henkeä.

Teksti Matti Välimäki
Kuvat Vesa Tyni