Monikäyttöisiä, kestäviä ja turvallisia jäteratkaisuja

Rinki-ekopisteissä hyödynnetään monipuolisesti alan uusinta teknologiaa ja älytoimintoja. Ne parantavat merkittävästi jätehuollon kustannustehokkuutta.

Jätteiden keräyksessä ja lajittelussa käytettävältä teknologialta odotetaan enenevässä määrin monikäyttöisyyttä ja kestävyyttä. Muita keskeisiä lähtökohtia ovat turvallisuus, ergonomia ja kokonaisedullisuus.

Kotitalouksien pakkausjätteiden keräysvastuu siirtyi kunnilta yrityksille vuodenvaihteessa. Samalla ryhdyttiin avaamaan uusia Rinki-ekopisteitä eri puolilla Suomea.

Europress Groupin myyntijohtajan Kimmo Jussilan mukaan kysymyksessä on mittava haaste. Hän pitää hyvänä asiana sitä, että nyt myös käytetyille muovipakkauksille saadaan uusi elämä.

Kotimaisia ratkaisuja

Europress Group toimittaa Rinki-ekopisteisiin yhteensä yli 400 puristinta muovi- ja kartonkipakkauksille. Jätepuristin puristaa jätteen tiiviiksi, jolloin sen tilavuus pienenee ja jätekuljetuksen tarve vähenee. Laitteet valmistetaan Suomessa.

Puristinten älykäs SMART-teknologia mahdollistaa sen, että puristinta voidaan ohjata, huoltaa ja päivittää etäyhteyden avulla. Puristimeen on rakennettu teollisuus-pc, jossa on tarvittavat anturit ja sensorit.
– Laite osaa tilata tyhjennyksen oikeaan aikaan. Täyttöaste vaikuttaa myös siihen, miten paljon ja millä teholla laitteen toiminnot käyvät, Jussila kertoo.
Älytoimintojen avulla puristin saadaan myös toimimaan optimaalisella tavalla eri jakeilla. Älytoiminnot säästävät aikaa, rahaa, energiaa ja päästöjä. Puristinten käyttöikä on sidoksissa käyttövolyymiin ja jätejakeeseen.
– Kuluttajakäytössä olevien laitteiden pitää olla helppokäyttöisiä ja täyttää normaalia tiukemmat turvallisuusvaatimukset.

Eri jakeet vaativat erilaisia astioita

Rinki-ekopisteissä olevat astiat on suunniteltu niin, että kuluttajan on helppoa ja turvallista tuoda pakkausjätteet niihin ja mahdollisimman monet kuljetusliikkeet pystyvät tyhjentämään ne.

Flaaming on toimittanut Rinki-ekopisteisiin jo noin 100 Kombi-konttia, ja tilauksessa on lisäksi 2 000 Fbox-nostokonttia. Flaamingin myyntipäällikön Juha Holmströmin mukaan määrä todennäköisesti vielä kasvaa.

Kombi-kontit ovat Flaamingin kehittämiä monikäyttöisiä 8–10-kuutioisia jätesäiliöitä, jotka voidaan tyhjentää sekä etu- että takalastaajalla. Varsinaista tekniikkaa näissä ei ole.
– Teimme uusiomuoville muutaman prototyypin, jonka nettotilavuus olisi mahdollisimman suuri. Näistä paras valittiin testien perusteella tuotantoon, Holmström kertoo.

Helpon tyhjennettävyyden ansiosta Kombi-kontit soveltuvat myös isoa säiliökapasiteettia vaativiin paikkoihin. Fbox-nostokontit tyhjennetään nosturilla lavalle.
– Käsityksemme mukaan Kombeja tulee vain muovipakkauksille ja osaan pisteistä lähinnä Etelä-Suomeen. Muille materiaaleille ja osaan muovipisteistä tulee Fbox-kontit tai puristimet.

Holmströmin mukaan eri jakeet asettavat erilaisia vaatimuksia astioille. Kevyelle materiaalille sopii suurempi astia ja raskaammalle, kuten lasille, puolestaan pienempi.
– Täyttöaukot on suunniteltu niin, että ne soveltuvat mahdollisimman hyvin kerättävälle materiaalille ja tekevät väärin täytön hankalaksi.

Flaamingin teräskontit ja -lavat valmistetaan Baltiassa ja muoviastiat Saksassa. Näiden lisäksi Flaaming valmistaa jäteautoja Hollannissa. Niitä viimeistellään ja varustellaan tarpeen mukaan Lahdessa.

Etävalvonta tuo tehokkuutta

Espoolainen WEG toimittaa kaikkiaan reiluun sataan Rinki-ekopisteeseen suuria säiliöitä kartonkipakkauksia varten. 30-kuutioiset säiliöt sijoitetaan Prismojen ja Citymarkettien Rinki-ekopisteisiin, joihin tuodaan kaikista eniten jätettä.

Puristimilla varustetut säiliöt ovat etävalvonnassa. Etävalvonta mahdollistaa reaaliaikaisen, tarpeen mukaisen tyhjennyksen. Näin tyhjennysvälit saadaan harvemmaksi, kuin jos jakeita kerättäisiin säännöllisin väliajoin.
– Etävalvonnan avulla näemme säiliöiden täyttöasteen, joten niitä ei tyhjennetä vajaina eivätkä ne pääse myöskään täyttymään yli. Lisäksi saamme heti tiedon, jos joku painaa hätäpainiketta. Pystymme hälyttämään kauppakeskuksesta henkilökuntaa apuun saman tien, WEGin toimitusjohtaja Vesa Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan säiliön ylitäyttyminen on huono asia. Jos pahvit eivät mahdu keräysastiaan, kuluttaja jättää ne säiliön viereen, jonka jälkeen muutkin jättävät ne siihen automaattisesti. Kohta keräyspiste vaatiikin jo perusteellista siivoustyötä.

Myös Flaamingin Juha Holmströmin mukaan on tärkeää, että keräyspiste pysyy siistin näköisenä, jotta se ei vedä puoleensa esimerkiksi ilkivallantekijöitä.
Kun WEGin kartonkisäiliö lähtee tyhjennykseen, sen puristinosa jää ekopisteeseen. Säiliöt kuljetetaan kuorma-auton lavalla kunkin alueen keräysterminaaliin, joka on pisimmillään kahden tunnin ajomatkan päässä, ja ne palautetaan tyhjennettynä takaisin.

WEGin suunnittelu ja automaatioon liittyvä tekniikka tehdään Suomessa, mutta hitsaus ja kokoonpano tapahtuvat Latviassa. Laitteiden elinikä on noin viisitoista vuotta.

 

Teksti Markku Summa, kuva valmistajat