Värikasetit kiertoon

Tietotekniikan monialayritys HP kantaa vastuuta ympäristöstä. Yrityksen vuonna 1997 käynnistämän värikasettien palautusjärjestelmän kautta on kierrätetty maailmanlaajuisesti yli 500 miljoonaa mustepatruunaa ja laservärikasettia.
muste_tuomas_tolsa

Tuomas Tolsa havainnollistaa, miten väripatruunoiden materiaali kiertää. Rasian alakulmassa vaaleaa PET-rouhetta, jota lisätään prosessiin.

 

Laser- ja mustesuihkutulostimet tuottavat vuosittain satoja miljoonia tyhjiä värikasetteja ja mustepatruunoita. Mitä tehdä niille?

– Tarjoamme sekä kuluttaja-asiakkaille, yrityksille että kumppaneillemme ilmaisen kierrätysjärjestelmän, HP:n tulostinyksikön tuotepäällikkö Tuomas Tolsa sanoo.

Planet Partner -ohjelmaksi nimetty kierrätysjärjestelmä kattaa sekä mustesuihkupatruunat että lasertulostimien värikasetit. Ohjelma käynnistettiin laserkasettien osalta jo 1990-luvun alussa. Myöhemmin se laajennettiin koskemaan myös mustesuihkupatruunoita. Suomeen tämä kansainvälinen ohjelma rantautui vuonna 2004.

Kuluttajat voivat lähettää tyhjät mustekasetit palautuskuorissa HP:lle tai toimittaa ne jälleenmyyntipisteissä oleviin keräyslaatikoihin. Keräyslaatikoita on muun muassa Citymarketeissa, Anttiloissa ja Expert-myymälöissä. Yritysasiakkaille on tarjolla palvelu, jossa patruunat ja kasetit kerätään keskitetysti kierrätyslaatikoihin, jotka HP:n yhteistyökumppani asiakkaan pyynnöstä tyhjentää.

Mustesuihkutulostinten patruunat toimitetaan Suomesta HP:n saksalaiselle kierrätyskumppanille. Siellä niistä erotetaan kierrätettävät materiaalit. Muovimateriaali toimitetaan edelleen Irlannissa Dublinin lähellä sijaitsevalle HP:n mustepatruunatehtaalle. Laserkasetit päätyvät Canonin Ranskan Bretagnessa sijaitsevaan kierrätyslaitokseen.

Kierrätys mielessä läpi ketjun

Planet Partner -ohjelma merkitsee materiaalien ja energian säästöä tuotteiden läpi valmistusprosessissa.

– 1990-luvulta lähtien olemme vähentäneet tuotteissamme tarvittavien osien määrää yhdellä kolmanneksella ja muovin määrää puolella, Tolsa sanoo.

Jo materiaalivalinnoissa huomioidaan, että tuote tulee käyttöajan jälkeen kierrätykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että erilaiset materiaalit voidaan helposti erottaa toisistaan. Kierrätettävää muovimateriaalia pitää myös voida käyttää uusiotuotannossa tehokkaasti muun kierrätysmuovin kanssa.

Kasettien muovimateriaalia sulatetaan kierrätysprosessissa yhdessä kierrätysmuovipullojen kanssa. Syntyvästä materiaalista tehdään uusia mustepatruunoita. Vuonna 2012 HP käytti 472 miljoonaa muovipulloa kierrätystuotannossa.

Kierrätysmuovin käyttö säästää 60 prosenttia fossiilisia polttoaineita verrattuna siihen, että materiaalina olisi neitseellinen muovi.  Tämä tarkoittaa lähes 10 miljoonan öljylitran eli 250 täysperävaunullisen säiliöauton säästöä vuodessa. HP:n mukaan uusiomuovin käyttö vähentää myös veden kulutusta mustepatruunoiden tuotannossa lähes 90 prosenttia. Mustepatruunoissa käytetyllä uusiomuovilla on käyttämättömään muoviin verrattuna 33 prosenttia pienempi hiilijalanjälki – myös silloin, kun muovin keräämisestä, kuljettamisesta ja käsittelystä johtuvat vaikutukset otetaan huomioon.

Edelläkävijällä kovat tavoitteet

Vuosien varrella HP on katkaissut yli 446 miljoonan mustepatruunan ja värikasetin sekä yli kahden miljardin poisheitetyn muovipullon tien kaatopaikalle. Kun mukaan lasketaan myös kierrätettävät laitteet, on HP:n kautta kulkenut kierrätysmateriaalia 1,13 miljoonaa tonnia vuodesta 1987 lähtien. Kierrätystahti vain tiivistyy, sillä yhtiön tavoitteena on kierrättää vielä 400 miljoonaa tonnia lisää elektroniikkalaitteita ja -tarvikkeita vuoden 2015 loppuun mennessä.

Lainsäädäntö tai EU-direktiivit eivät ainakaan vielä edellytä tulostintarvikkeiden kierrätystä. HP on halunnut toimia tässä asiassa edelläkävijänä. Kierrätysohjelma on myös osa HP:n yritysvastuupolitiikkaa.

– Koska olemme olleet tulostuksen edelläkävijöitä, haluamme myös näyttää mallia kuinka tulostimien tarvikkeita kierrätetään, ja mitä vastuu ympäristöstä tarkoittaa käytännössä, Tolsa sanoo.

Ongelmallinen uudelleentäyttö

Tulostinkasettien uudelleentäyttö on vaihtoehto niiden kierrättämiselle. Laitevalmistajat eivät kuitenkaan suosittele sitä, sillä värikasetteja ei ole suunniteltu uudelleentäyttöä varten.

Uudelleentäyttö voi johtaa tulostuslaadun heikkenemiseen tai tulostimen vioittumiseen. Tutkimusten mukaan uudelleentäytetyllä värikasetilla saadaan 35–55 prosenttia vähemmän tulosteita kuin alkuperäiskasetilla. Useimmat tulostinvalmistajat myös ilmoittavat, että laitteen takuu raukeaa, jos uudelleentäytetty värikasetti on aiheuttanut laitteen vikaantumisen.

– Uudelleentäyttöä tekevät yritykset eivät anna mitään takeita patruunoiden ja kasettien loppusijoituksesta, Tolsa sanoo.

Tolsan mukaan 70 prosenttia kertaalleen uudelleentäytetyistä värikaseteista päätyy todennäköisesti kaatopaikalle, koska niiden uudelleenkäyttö tulee yhä kalliimmaksi vanhojen osien uusimisesta ja tulostuslaadun heikkenemisestä johtuvista syistä.

– Yritämme neuvoa asiakkaitamme valitsemaan kierrätyskumppaniksi sellaisen, joka toimittaa käytetyt kasetit meille. Tämä takaa kaiken materiaalin pääsyn uudelleenkäyttöön, Tolsa sanoo.

Lisätietoja Planet Partner -kierrätysohjelmasta: www.hp.fi, hakusanat ”tuotteiden kierrätys”


Mustesuihkupatruuna on pieni ihme

muste06Musteen suihkuttaminen paperille on musteen ja tulostuspään yhteistyön mestarinäyte. Tulostuspäässä on jopa 500 mikroskooppisen pientä suutinta, jotka sinkoavat parhaimmillaan yli 18 miljoonaa mustepisaraa sekunnissa.

Keltaiset, siniset ja punaiset vain muutaman pikolitran kokoiset pisarat muodostavat kymmeniä miljoonia värisävyjä. Pikolitra on millilitran miljardisosa: yhteen litraan mahtuu pikolitroja saman verran kuin senttimetrejä 13 edestakaiseen kuumatkaan.

Tulostettaessa suuttimien lämpöenergian purkaus on pinta-alayksikköä kohden valtava. Kahden mikrosekunnin ajan lämpöenergia vapautuu 1 500 MW/m2, joka on pinta-alaan suhteutettuna kahdeksankertainen auringon energiapurkaukseen verrattuna. Koska pinta-ala on äärimmäisen pieni, tämä ei aiheuta ongelmia.

Tulostustekniikan kehitys näkyy selvästi tulosteiden laadussa ja osien kestävyydessä. Tulostimien noin 30-vuotisen kehityksen aikana eri sävyjen määrä on noussut 10 000:sta 73 miljoonaan. Tulostuspäät kestävät 200 kertaa kauemmin ja pisaroita lennähtää paperille 5 100 kertaa enemmän kuin ensimmäisessä HP:n mustesuihkutulostimessa vuonna 1985.


 Planet Partner-kierrätys lukuina

• Yli 446 miljoonaa värikasettia on kierrätetty uusiokäyttöön.
• Mustepatruunoiden uusiotuotannossa on käytetty
yli kaksi miljardia muovipulloa.
• Kierrätysmateriaalia on kulkenut HP:n kautta 1,2 miljoonaa
tonnia vuodesta 1987 lähtien.
• Uusiomuovin käyttö vähentää vedenkulutusta mustepatruunoiden
tuotannossa lähes 90 prosentilla ja pienentää
fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosentilla.
muste12